Show More
Show More
Contemporary Addition
Mattingly Residence

Lexington, MA

​Not only was room for expansion needed for a growing family of five, but also a desire for vibrant open space for frequent large family events. The new 2,000 sf addition and renovation focused on an open plan connected by daylight and views while at the same time allowing intimate spaces for quiet conversation or individual privacy. New spaces include a second floor master bed & bath, home office, laundry room and access to the cupola. The first floor includes a large new entry, mudroom and a dining room with a 2 sided fireplace connecting the sunken living room. Large expanses of glass allow extended views to the rear yard and reservoir beyond. The design combines the clean lines and bright spaces reminiscent to one of the owner’s Scandanavian upbringing against rough hewn surfaces and warm woods satisfying the other owner’s style for the traditional New England home.

Designed with the environment in mind when specifying materials and wall systems, the owners also desired to conserve energy further by adding solar panels. To reduce energy needs,the floors were designed with vertical openings to allow natural airflow to be pulled up through the cupola keeping the house cool in summer. These openings serve a double purpose allowing visual connections to the front door from the upper level as well as to the cupola space to where the children often escape for reading, playing games or simply taking in the views from the surrounding conservation land.  

Show More

before images